Fiscaal

Je hebt de kreet vast wel eens ergens gelezen: 'deze auto is fiscaalvriendelijk'. Wat houdt dat nu precies in? Als een auto de leeftijd van vijftien jaar bereikt heeft, moet je - als je de auto zakelijk gaat rijden - bijtellen over de waarde in het economisch verkeer (WEV). Tot die leeftijd is de oorspronkelijke nieuwwaarde de basis voor de bijtelling. Je begrijpt dat dit, in geval van bijvoorbeeld een 420 SEC of BMW 330Ci, voor liefhebbers van dergelijke auto's bijzonder interessant kan zijn. Een 420 SEC kostte nieuw immers € 115.000,- en heeft een waarde in het economisch verkeer van rond de € 25.000,-. Inderdaad: dat kost een nieuwe Polo BlueMotion ook. Wat zijn de criteria om de waarde in het economisch verkeer te bepalen? De aanschaffactuur, maar ook een taxatierapport van een erkend taxateur. Ik adviseer Dennis Rietveld (06-48084557) van Rietveld Taxaties. Maar de aanschaffactuur wordt in het eerste boekjaar ook gewoon geaccepteerd. Daarna kun je gewoon lineair afschrijven zoals je dat met alle bedrijfsmiddelen doet, of opnieuw een taxatie laten uitvoeren. En vergeet niet dat investeren in klassiekers of youngtimers nu interessanter dan ooit is. Op de bank levert je geld immers zo goed als niets op, en investeren in klassiekers of youngtimers is vrijgesteld is van vermogensrendementsheffingen.

Een youngtimer is een auto van tien tot dertig jaar oud met 'liefhebberswaarde' en verzamelpotentie. Een youngtimer is geen klassieker (ouder dan 30 jaar) en ook geen tweedehands auto. Er is een aantal criteria van belang om een auto zijn youngtimerstatus aan te kunnen meten, zodat je weet dat je in een waardevaste auto investeert. Dat zijn onder andere de kilometerstand, authenticiteit en de afkomst, maar ook de historie van de auto. Een goed gedocumenteerde Volkswagen Golf VR6 met een mooie lage kilometerstand en ingevuld serviceboekje is een youngtimer; een leeggereden 250 D met 531.000 km op de teller zonder enige vorm van geschiedenis of historie is dat niet. De leeftijdsgrenzen zijn niet statisch; zo is een goed onderhouden en volledig gedocumenteerde E 55 AMG van 2006 absoluut een youngtimer te noemen. Youngtimers zijn, kortom, auto's uit de tijd van de jeugd van de generatie van nu, zonder al te gecompliceerde elektronica en met de bedrijfszekerheid van een nieuwe. Juist om die laatste reden wordt een youngtimer ook vaak zakelijk ingezet, omdat je dan het nuttige met het aangename kunt verenigen.


Een en ander uitdrukkelijk onder voorbehoud van eventuele wijzigingen in de (belasting)wetgeving. Deze informatie is actueel per 20 augustus 2017.